Türk Dil Bayramının 92. yılı nedeniyle Aşık Paşa ve Türk Dili paneli düzenlendi.
AŞIK PAŞANIN TÜRBESİ ZİYARET EDİLDİ
Panel öncesinde Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ve katılımcılar, Kırşehir’in yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden, Türk Dilinin öncüsü Aşık Paşa’nın türbesini ziyaret ettiler.
Ardından Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi ve Kırşehirli Eğitimciler Derneği tarafından düzenlenen panel programına geçildi.
Aşık Paşa’nın fikir ve eserleriyle Türk dilinin öncüsü olduğunu ifade eden Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, “ Panel Âşık Paşa’yı daha yakından tanımak amacıyla düzenlenmiştir. İnsanların olduğu gibi, şehirlerin de kimlikleri vardır. Şehirlerin kimliğini de o coğrafyada yoğrulup gelişen ve tüm topluma mal olan kültür değerleri meydana getirmektedir. Bu açıdan Kırşehir, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol üstlenmiş, Türk kültür ve medeniyetine sayısız katkılarda bulunmuş şehirlerimizden birisidir.
“İlim, kültür ve irfan şehri olan Kırşehir’imizin topraklarında yaşattığı değerlerinden biri de hiç şüphesiz, Âşık Paşa’dır. O, yaşadığı dönemde Arapça ve Farsçaya karşı devlet, yazı ve edebiyat dili olma mücadelesi veren Türkçemizin bayraktarlığını yapmış büyük bir mutasavvıf, ilim ve sanat adamıdır.
Dil, bir milletin kimliği, karakteri, izzet ve şerefidir. Ana dilini öğrenmeyen, kendi diline hâkim olmayan, doğru kullanmaya özen göstermeyen milletler, başka dillerin etkisi altına girmekten kurtulamaz. Nitekim Türkçemiz de geçmişten günümüze uzanan yolculuğunda zaman zaman yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır” dedi.
Âşık Paşa’nın manevi-edebi kişiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğinin altını çizen Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise, “Türk dilinin gelişmesi ve yayılmasında büyük hizmetleri bulunan ve bu uğurda, en tanınmış eseri olan 12 bin beyitlik Türkçe yazılmış Garipnâme başta olmak üzere, ölümsüz eserler yazan ilk Türkçeci şairlerimizden olan Âşık Paşa’nın doğduğu kent olan Kırşehir’de böylesi programlarla anılması ve anlatılması büyük önem arz etmektedir.
“Yasadışı dönemde Türkçemize vermiş olduğu önem ve vurgusuyla öne çıkan ve Garibnâme, Fakrnâme, Vasf-ı Hâl, Hikâye, Kimya Risâlesi ve buna benzer birçok eseriyle Türk Dilinin gelişimine sayısız katkı sunan Âşık Paşayı saygı ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.
Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Kılıç’ın da konuşmasının ardından panele geçildi.
Panelde, Prof. Dr. Kemal Yavuz, Prof. Dr. İlhan Şahin ile ve Prof. Dr. Ahmet Doğan sunum gerçekleştirdiler.