Bu yıl 37.’si düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları resmi töreni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleştirildi.
JANDARMA ÇELİK KANATLAR HELİKOPTER GÖSTERİSİ YAPILDI
Cacabey Meydanı’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törenler, Jandarma Genel Komutanlığına ait Mehteran Bölüğü konseri ve Jandarma Çelik Kanatlar Helikopter gösterisi ile başladı.
BAKAN TEKİN: “AHİLİK; TÜRK KÜLTÜRÜNE HAS KENDİ DEĞERLERİMİZ VE İHTİYAÇLARIMIZIN GEREĞİ OLARAK ORTAYA ÇIKMIŞ BU TOPRAKLARIN EN KÖKLÜ KÜLTÜREL UNSURLARDAN BİRİDİR ”
Ahiliğin önemine işaret eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren Ahilik sistemini inşa eden ecdadın ruhu şad olsun. Ahilik Haftası kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin hepsi de bize bizi hatırlatıyor. Bize yeniden, dikkatle kendi geçmişimizin değerlerine doğru dönüp bakmamızın, oradan gelen ışıkla önümüzü aydınlatmamızın gerekliliğini gösteriyor. Ahilik; Türk kültürüne has, kendi değerlerimiz ve ihtiyaçlarımızın gereği olarak ortaya çıkmış bu toprakların en köklü kültürel unsurlardan biridir. Sadece bir meslek örgütü değil, aynı zamanda geleneksel ticari ahlakımızın bir yansımasıdır. Ekonomik hem de sosyal boyutlarıyla Ahilik, esnaf ve sanatkârlar için geliştirilmiş bir meslek örgütü değildir sadece, bir yaşama biçimi ve kültürüdür aynı zamanda” dedi.
BAKAN TEKİN: “AHİLİĞİ OKULLARIMIZDA ÖĞRETMEK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ”
Emperyalizm ve kapitalizmin dünyada açtığı kanayan yaralar, ihtiyacımız olanın tam da dünyevi ve uhrevi bir kuşatıcılığa sahip Ahilik kültürü olduğunun en büyük ispatı olduğuna işaret eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Ahiliği okullarımızda öğretmek ve yaşatmak istiyoruz. Bugünkü ticaret anlayışımızı, kapitalizmin ve emperyalizmin dayatmalarına karşı; geleneğimizin hak, adalet, merhamet ve zarafet üzere şekillendirdiği ahlakıyla şekillendirmek için eğitimimizi Ahiliğin düsturları ile güçlendirmek istiyoruz. Malumunuz, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli tedricen uygulamaya koyduk. Ahiliğin de özünü oluşturan dayanışma ve yardımlaşma, dürüstlük, merhamet, adalet, hakkın teslimi gibi millî değerlerimiz, uygulanmaya başladığımız Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarının da özünde durmaktadır. “Köklerden Geleceğe” düsturuyla başlattığımız bu dönüşüm, kendi özüyle barışmış bir neslin inşası için şanlı tarihimizin değerleriyle geleceğe elini uzatmaktır” diye konuştu.
BAKAN YARDIMCISI GÜRCAN: “GÖNÜL ERLERİ OLAN AHİLER, BU TOPRAKLARI VATAN YAPMAYA ÖNCÜLÜK ETMİŞTİR”
13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından dünyanın ilk sivil toplum örgütlenmesi olarak kurulan Ahilik teşkilatının ticaret ve mesleğin, ahlak ve doğrulukla iç içe girmiş bir alaşım olduğuna dikkat çeken Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ise, “Ahilik, sadece bir esnaf teşkilatı değil, aynı zamanda bir hayat felsefesi ve toplum düzenini sağlayan bir kültürdür. Dürüstlük, doğruluk, yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik gibi bütün güzel meziyetleri temel alır. Ahi Evran, Kırşehir’den yurdun dört bir köşesine yayılan kutlu bir davanın gönül erleri olan Ahiler ile birlikte, bu toprakları vatan yapmaya öncülük etmiştir. Ahi Evran’ın kurduğu bu sistem, bireylerin sadece işlerinde değil, toplumsal hayatlarında da ahlaklı ve erdemli olmalarını hedeflemiştir. Ahi Evran-ı Veli’nin öğretileri, ticareti mal alıp satarak kar etmenin ötesine taşımış; ticaret yaparken adalet, helal kazanç elde etme, eşitlik ve kardeşlikten sapmamayı temel düstur edinmiş, küçük esnaftan büyük tüccarlara, üreticilere kadar geniş bir kesimi kapsayarak, toplumda ekonomik ve sosyal denge ile birlikte dayanışmayı sağlamıştır” şeklinde konuştu.
VALİ DEMİRYÜREK: “AHİLİK GELENEĞİ, TOPLUMDA BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLAYARAK HALKIMIZIN MADDİ VE MANEVİ İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMEYE ÇALIŞMIŞTIR”
Ahilik Teşkilatı, düşünce ve çalışma sistemiyle 13. yüzyıldan itibaren tarihimize siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve sosyal alanlarda etki ederek medeniyetimizin oluşmasında önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ise, “ Büyük bir âlim ve mutasavvıf olan Ahi Evran-ı Veli, kurduğu Ahilik sistemi ile insanları vasıflı bir meslek sahibi ve üretici haline getirmiş, onları hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışan, kardeşliği, cömertliği, doğruluğu, dürüstlüğü, ahlaklı olmayı kendisine şiar edinmiş bireyler olarak yetiştirmiştir. Milletimize özgü bir fütüvvet hareketi olarak da nitelendirilen Ahilik geleneği, toplumda birlik ve beraberliği sağlayarak halkımızın maddi ve manevi ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışmıştır.”
Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Başkanı Abdülkadir Akgül, Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın da konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi.
Ahilik Kültürü ve Girişimcilik Ders Kitabı yazarları Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Ekrem Erdem’e ödülleri verildi.
Ahilik değerlerini yaşatan ve Ahi Esnaf Beratı Ödülünü almaya layık görülen esnaf ve sanatkârlarımız; Afyonkarahisar ilinden Salih Yılmaz Beytur’a, Çanakkale’den Hafize Ergen’e, Ordu’dan Ali Kılınç’a, Siirt’ten Beşir Özkılıç’a, Tekirdağ ilinden Recep Şen’e ve Trabzon’dan Yaşar Ercin’e ödülleri verildi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından 2024 Yılının Çırağı Gülhanım Başaran’a, Yılının Kalfası Seyit Çopur’a, Yılının Ahileri Mustafa Gürler ile İsmail Atlı’ya ödülleri takdim edildi.
Ardından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk tarafından şed kuşatılarak kaftan giydirildi.
Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ile birlikte Bakan Tekin’e ‘Ahilik Onur Ödülü’nü takdim ettiler.